Idet vi passerer cirka kvartveis i høstens mest velsmakende eventyr, er vi også kommet til det minst overraskende valget av land. Selvfølgelig er det Georgia som gjelder på bokstaven G!
Med tanke på hvor mange episoder vi har hatt om, eller referert til, Georgia, måtte det bli Kaukasus’ minst dysfunksjonelle nasjonalstat som ble trukket fram denne uka. Selv har jeg besøkt landet ved to anledninger, og tro meg, de har mer å by på enn Khvicha Kvaratskhelia. Blant annet på kjøkkenet, som er en (etter hvert heldigvis ganske) dårlig bevart hemmelighet på verdensbasis: Georgisk mat er DIGG.
Men før vi kommer dit, skal vi snakke litt fotball. På en måte. For dagens borgermester i hovedstaden Tbilisi er et navn mange av dere vil kjenne igjen, nemlig Kakha Kaladze. Kaladze var sentral på det dritbra Dynamo Kyiv-laget på slutten av 1990-tallet, og spilte såpass bra at han ble hentet av selveste AC Milan like etter årtusenskiftet. I Milano fikk han 194 kamper i løpet av nesten ti år, før han avsluttet karrieren i Genoa. Kaladze ble i løpet av karrieren kåret til årets spiller i Georgia fem ganger, hvorav tre av disse kom på rad (2001-03).
Omtrent samtidig som han avsluttet karrieren i 2012, skulle Kaladze bli… ikke trener eller forbundspamp, men energiminister! Han gikk med andre ord rett fra fotballbanen til toppolitikken, og er som sagt i dag borgermester i Tbilisi, hvilket han har vært i seks år. Men med suksessen på banen, kom også en tragisk hendelse i Kaladzes liv.
En vårdag i 2001, fire måneder etter at Kakha Kaladze hadde gått til Milan og blitt datidens dyreste georgiske spiller, ble Kakhas lillebror Levan Kaladze bortført. Kidnapperne krevde omtrent fem millioner kroner i løsepenger for å slippe ham fri igjen. Den georgiske presidenten på denne tiden, Eduard Shevardnadze, lovte å snu alle steiner for å finne Levan, men han ble aldri funnet. Det eneste livstegnet fra Levan i løpet av perioden han var forsvunnet, var en video hvori han hadde bind for øynene mens han ropte på hjelp.
Det verserer flere historier om hvordan situasjonen ble forsøkt løst. En av disse er at familien Kaladze faktisk betalte pengene, men dersom dette skjedde, var det til ingen nytte. En annen versjon er at det ble gjort et forsøk på å møte kidnapperne i hensikt å betale, men at kidnapperne stakk av fordi de trodde politiet fulgte med på møtet. Uansett ble Levan aldri sluppet fri: Derimot ble han funnet, sammen med syv andre lik, i et øde område nordvest i landet nesten fire år etter bortføringen. Herfra skulle det gå ytterligere ni måneder før han ble identifisert.
Hendelsen gikk selvfølgelig hardt inn på Kakha, som både vurderte å bli ukrainsk statsborger, og å slutte på landslaget. Han ombestemte seg imidlertid av respekt for det georgiske folket, som han altså har fortsatt å tjene etter at fotballkarrieren var over. Kakha Kaladzes eldste sønn er for øvrig oppkalt etter Levan.
Det er kanskje ikke helt naturlig å ha noen særlig appetitt etter dette, men vi prøver. Du har trolig, spesielt om du følger Tor-Kristian Karlsen i sosiale medier, hørt om både khinkali og khachapuri, som er de mest kjente rettene fra Georgia. Vi har gått litt dypere i materien og laget ajapsandali, som ikke bare ruller av tunga, men som også treffer den på fortreffelig vis.
Retten er egentlig en siderett som serveres kald (!) ved siden av andre ting, gjerne i forbindelse med større festmåltider. Vi hadde imidlertid valgt å invitere på middag denne dagen, så vi gikk imot georgiske tradisjoner og serverte den varm som en hovedrett sammen med rundstykker. Denne bastardiseringa er kanskje også grunnen til at vi på en måte mislyktes litt; vår versjon endte nemlig opp med å være vesentlig mindre “sammenkokt” enn den egentlig skal være, som vist i oppskrifta vi forholdt oss til. Vår ble riktignok fortsatt velsmakende, men den så mer slik ut:
INGREDIENSER (omtrent 4 porsjoner):
● 1 løk (grovhakket)
● 1 ss tomatpuré (kan godt ta mer)
● 2 auberginer (delt i relativt små terninger)
● 2 paprika, gjerne i forskjellig farge (grovhakket)
● 2 chili, også disse gjerne i forskjellig farge, grovhakket. Ta mer hvis du liker det hett!
● 1-2 tomater (i terninger)
● sånn ca. en hel potte koriander (finhakket)
● 5 fedd, eller mer!, med hvitløk (knust)
● nøytral olje til steking
DETTE GJØR DU:
1. Varm olje i en relativt stor gryte (støpejern fra Le Creuset er perfekt til dette) på middels varme. Velg en gryte med lokk, som du skal bruke senere.
2. Ha oppi løken og stek til den er blank og myk. Ha deretter oppi tomatpuré og bland det godt inn med løken. La steke sammen i et minutts tid.
3. Hell over auberginen og strø over en god mengde salt. Dette er delvis for å smaksette, men mest for å trekke fuktighet ut av auberginen. Bland og dekk til med lokk. La stå i fem minutters tid.
4. Når du ser at auberginene har blitt mindre (pga. at de har sluppet væske), er du klar for å blande inn paprika, chili og tomat. Ikke ha i hvitløk ennå! Bland
sammen alt. Er det relativt fuktig, kan du dekke til og la stå i et kvarters tid. Er det veldig tørt, kan du ha i litt (men bare litt!) vann før du gjør det samme.
5. Sjekk gryta hvert tiende minutt eller deromkring. Den skal være ganske “homogen” når den er ferdigkokt (det var dette vi ikke hadde tid til pga. gjestene). Når den virker klar: Ha oppi hvitløk og halvparten av korianderen, bland godt og slå av varmen. La hvile under lokk i et par minutter.
6. Du kan servere den varm nå (slik vi gjorde); ha i så fall resten av korianderen i en skål ved siden, slik at man kan ha oppi mer om man ønsker. Hvis du vil være ekte georgier, har du alt over i en tett beholder og setter den i kjøleskapet i et par timer eller mer, og serverer den kald. Mange lager den dagen før.
Til denne retten smaker det selvfølgelig godt med en kald pivo, men vi dro på med en georgisk rødvin (flere typer tilgjengelig på polet) og et glass chacha, som jeg hadde igjen fra turen dit i fjor. Har du grappa stående, gjør det omtrent samme nytte.
Hver uke skriver vi om fotballen og maten i et nytt land. Vil du bidra til matbudsjettet vårt, er det mulig å støtte oss gjennom Patreon. Uansett er vi tilbake med et nytt land neste uke.
Gemrielad miirtvi!
PS: Du kan også høre lunsjdate-episoden vår med Tor-Kristian Karlsen i Tbilisi fra i fjor her eller andre steder du hører podcast.
Morten Galåsen