Der vi i forrige innlegg skrev om Kina fordi vi hadde lyst på vårruller, er det kanskje ikke noen overraskelse at det er maten, ikke fotballen, som har ført til valget av også denne ukas destinasjon. Vi skal til Libanon.
Som nummer 104 på FIFA-rankinga er kanskje ikke det sportslige nivået all verden, men interessen for fotball skal ingen ta libaneserne på. De er nemlig manisk opptatt av sporten, men til manges potensielle overraskelse, er engasjementet vel så stort når andre landslag spiller.
Sommeren 2018, under VM i Russland, gikk det nemlig voldsomt for seg i Beiruts gater. Libanon var naturligvis ikke med selv (det har de aldri vært), men det hindret ikke folk i å flokke til byens barer og cafeer for å få med seg tidenes siste noenlunde ordentlige VM-sluttspill i fotball for herrer. (Noenlunde er nøkkelordet her, det var et skittent mesterskap det også - men sammenlignet med de VM-ene som har kommet og skal komme, var det mulig å forholde seg på grensa til normalt til.)
På grensa til normalt forholdt imidlertid ikke Shafik Shams og Hussain Braytee seg til mesterskapet. For på gruppespillets siste dag røk Tyskland offisielt ut som gruppejumbo etter et flaut 0-2-tap for Sør-Korea, før Brasil senere samme kveld sikret sitt avansement med seier mot Serbia.
På tragisk vis henger alt dette sammen, for da kvelden kom og Brasil vant, stod jubelen i taket (til himmelen) på en uteservering i Beirut. Innehaver Abed Zaher kunne se broren Mohamad juble hemningsløst over Brasils avansement, da han tydeligvis var blodfan. Noen meter utenfor serveringsområdet, på fortauet, sto Shams og Braytee, som hadde sett sitt favorittlag, Tyskland, ryke ut noen timer tidligere. De likte ikke Mohamad Zahers perlehumør, og verre skulle det bli da Zaher etter hvert begynte å mobbe dem som holdt med Tyskland.
Ifølge en DW-artikkel førte dette nemlig til en så opphetet krangel, at brødrene Zaher måtte flykte da en av “!tyskerne” (les: Libanesiske Tyskland-fans) trakk kniv og begynte å jage dem. Flukten gikk inn i cafeen til Abed, men angriperne skal ha brast gjennom vinduet og stukket Mohamad i hjertet med kniven. Mohamad døde kort tid etterpå.
Men Libanon er heldigvis ikke bare blod og vold, selv om det gjennom et utall kriger er mer preget av denslags enn de fleste andre land. Hør for eksempel på denne episoden, der Josh Di Placito koste seg glugg i hjel på en tur til landet i fjor. Og en av de bedre måtene å kose seg på i Libanon, er som i andre Midtøsten-land: Gjennom maten.
Akkurat som da vi skrev om Egypt tidligere i høst, står meze på menyen. Denne uka serverer vi to retter som de aller fleste forbinder med Libanon, men som er populære over hele regionen, nemlig baba ghanoush og tabbouleh. Til din mezekveld kan du jo velge ut favorittene dine fra begge innleggene? Uansett, vi begynner med den ikoniske salaten tabbouleh, basert på denne oppskrifta.
INGREDIENSER:
● 4 dl bulgur
● hakket persille etter smak
● 1 granateple (dette er til begge rettene, så ta ut frøene og fordel senere)
● 1 agurk, meeeget finhakket
● 2 tomater, like finhakket som agurken
● saft av sitron - skvis flere på en gang, for også dette skal/kan brukes i begge rettene
● olivenolje, salt og pepper til smaking
SLIK GJØR DU:
1. Kok opp bulgur, enten som anvist på pakka eller bruk nettet. Som oftest skal bulguren bare trekke.
2. I mellomtida hakker du agurk, tomat og persille som ville helvete, og fordeler det i en bolle. Om det blir omtrent like deler med alle tre, er bare fint.
3. Når bulguren er klar og tørket, bland også den inn. Rør som om det aldri kommer noen morgendag.
4. Smak til med sitron, olivenolje, salt og pepper. Topp med granateplefrø.
Så til baba ghanoushen, som egentlig ikke skal ha tahini i seg - selv om mange oppskrifter hevder det, blant annet denne. Det er ikke noe galt i det, men da blir retten hetende moutabal i stedet. Du gjør som du vil, men skal du kalle det baba ghanoush i fullt alvor, bør tahinien droppes.
INGREDIENSER:
● 2 relativt svære auberginer. Stikk masse hull i dem på alle sider med en kniv.
● saft av sitron, som du allerede har om du lagde tabbouleh
● en masse knust hvitløk
● hakket persille, som du også forhåpentligvis alt har
● …og granateplefrø. Begge de to siste kan, men bør ikke, sløyfes
● vann
SLIK GJØR DU:
1. Sett på stekeovnen med grillelement på 240 grader. Her skal det ryke!
2. Når ovnen er varm og du har knifa auberginene nok, legg dem i en ildfast form og sett dem midt i ovnen. De skal stå en times tid, men må snus innimellom. De er ferdige når de kollapser litt og skallet sprekker litt opp.
3. Ta ut auberginene og la dem kules litt ned. Når de kan håndteres, deler du dem i to på langs og skraper ut innmaten med en skje eller gaffel. Legg det utover en rist og strø over salt. Aubergine-innmaten skal renne av seg en del væske på denne måten, så sett rista over en vask i en halvtimes tid.
4. Mos og hakk innmaten i en bolle. Bruk gaffel, potetmoser, stavmikser eller hva du trenger. Den skal bli en slags puré, men noen biter her og der er bare sjarm. Bland inn salt, pepper og hvitløk og sitronsaft. Smak til underveis.
5. Vann ut miksen litt hvis den blir for tjukk. Baba ghanoush skal kunne smøres utover et pitabrød, for eksempel.
6. Pynt med granateplefrø og persille, hvis du gidder.
Etter et par uker med litt etnisk tvilsomme løsninger, føltes det godt å servere noe ekte libanesisk i Libanon-innlegget. Husk at du kan bla gjennom vår nå 12 innlegg lange verdensturné ved å trykke på emneknaggen øverst i innlegget. En annen ting du kan gjøre, hvis du vil, er å støtte prosjektet (og podcasten) gjennom Patreon - det gir deg ingenting, men meg noen tiere.
Sahten!
Morten Galåsen