Arabiske smaker følger arabiske smaker, som man sier. For etter Libanon kommer Marokko, landet som ga verden Mustapha Hadji eller Mustafa Hadji. Og couscous.
Det er ikke verst å ha en hel ingress med bare rør, vel? Vi kan ta det kronologisk: Det er ingen som sier at arabiske smaker følger arabiske smaker. Ikke er ukas rett spesielt arabisk heller (ei heller er det snakk om couscous). Når man søker opp Hadji, dukker navnet hans, som i utgangspunktet er مصطفى حجي, opp transkribert både med ph og f i fornavnet. Og couscous er ikke nødvendigvis fra Marokko, men det er det landet mange først og fremst forbinder med ingrediensen. Så la oss gå videre.
Når det gjelder Hadji, så ble mange nordmenn først og fremst kjent med ham under VM i 1998 - nærmere bestemt under åpningskampen mellom Norge og Marokko. Drillo var eventyrlysten og valgte en backfirer med Jean Ronny Johnsen og Dan “Hår” Eggen som midtstoppere, hvilket betød at Henning Berg ble skjøvet ut på høyreback. Hvorvidt dette handlet om å rydde plass til Manken fra Oslo, eller for å unngå å bruke Gunnar Halle, Vegard Heggem eller Vidar Riseth på back, vites ikke.
Det som vites, er at det ikke fungerte. For på motstanderens venstreside sto Mustaf/pha Hadji, den 26 år gamle driblefanten fra det den gang så kruttsterke Deportivo La Coruña, som for øvrig heller ikke gjorde seg bort på hårfronten. (Skinner bitterheten min som skallet mann gjennom i denne teksten?) Og han skulle gi både Drillo, Berg, Eggen og en samlet norsk befolkning mareritt i årevis. For en spiller han var (denne kvelden)!
Den første halvtimen hadde VGs live-reporter flere ganger merket seg både teknikken og skuddfoten til Hadji, og det måtte gå galt til slutt. Etter 38 minutter dro han lekent av en vaklevoren Dan Eggen, og dundra inn 1-0 til landet som har gitt Norge et tosifret antall landslagsspillere (seriøst, det må være såpass etter hvert?). Meget fortjent, sånn jeg husker det. Norge skulle komme tilbake både en og to ganger i denne kampen, og klarte til slutt 2-2. Og som vi husker, skulle marokkanerne le først da avansementet ble avgjort i siste runde.
Siden har Norge og Marokko hatt temmelig forskjellige VM-skjebner. Norge har aldri deltatt siden, og kommer heller aldri til å gjøre det, mens Marokko stadig er med - senest i VM i Russland i 2018, der både Yousef Hadaoui og jeg levnet dem gode sjanser i en episode i forkant, men hvor Spania og Portugal ble for sterke i gruppespillet. Det sies at de også deltok i et VM etterpå, men så vidt vi vet har ikke flere VM-sluttspill funnet sted etter 2018. De er også “alltid” med i Afrikamesterskapet, igjen i motsetning til Norge, som aldri igjen kommer til å være med i sitt kontinentale mesterskap.
Apropos fremtidige mesterskap, skal Marokko omsider arrangere Afrikamesterskapet i 2025, ti år etter at de forsøkte, men mislyktes i 2015. I tillegg er de medarrangør i et kommende pseudo-VM sammen med Spania og Portugal i 2030. Dette tyder på at stadion og infrastruktur i landet står overfor et løft, for dere som vurderer ferie og/eller groundhopping der. God mat har de også! Vi lagde en linsegryte-variant basert på denne oppskrifta, og det ble aldeles nydelig. Vil du prøve? Les videre.
DU TRENGER:
● en boks eller to med linser (vi brukte røde)
● minst tre fedd hvitløk, knust
● en gul løk, revet (som når du river ost!)
● salt
● spisskummen
● paprikapulver
● gurkemeie
● ingefær (pulver, eller riv litt fersk om du har)
● svart pepper
● chilipulver (kan sløyfes hvis du er pudding)
● 2 ss tomatpuré
● like deler persille og koriander, hakket (kan sløyfe en av dem)
● like mange bokser hakket tomat som linser
● vann
● olje til steking
● en brødvariant til servering
SLIK GJØR DU:
1. Kutt, knus og riv løk og hvitløk som beskrevet i lista over. Finn frem en gryte, sett den på medium+ varme (6 av 9) og ha i litt olje.
2. Når gryta er varm nok, ha i hvitløken. Pussig nok skal den brunes litt, noe som ikke er helt intuitivt. Når hvitløken begynner å få farge, kan du også ha i løken. Bland og la surre i et minutt eller to.
3. Ha i krydderne. Jeg skrev ikke måleenheter for disse, ettersom jeg synes du skal bruke mer av det du liker best. Men i videoen bruker han en del mer salt,
spisskummen og paprika enn av de andre. Bland igjen. Nå begynner det virkelig å dufte marokkansk her.
4. Ha i tomatpuré, bland igjen, og la putre i et minutts tid. Ha deretter i persille og koriander. Bland igjen.
5. Ha i hakket tomat, bland, la putre litt sammen. Nå kan du ha i linsene, og fyll opp med vann. Det skal være nok vann til å dekke alt.
6. La putre i ti minutters tid under lokk. Ettersom vi brukte linser fra boks, tar det mye mindre tid enn i videoen. Bland innimellom. Etter ti minutter kan du se om du er fornøyd, for alt er ferdig - men om du vil ha gryta tjukkere, kan du la den koke videre uten lokk til den har redusert noe. Smak til med salt og pepper, og eventuelt annet krydder.
Server med valgfri brødvariant (vi gikk for ikke-autentisk naan, som vi ofte gjør) og kos deg. Til denne retten smaker det godt med en kald pivo. Neste uke er vi tilbake med et nytt land og en ny oppskrift, og hvis du setter pris på dette, setter vi pris på støtte gjennom Patreon! Ikke noe er som å kaste bort penger unødvendig i førjulsstria, si.
Besseha!
Morten Galåsen