Even Karpuz er en mastergradsstudent i Likestilling & mangfold ved NTNU, med en stor lidenskap for fotball, kultur og psykologi. Her ser han nærmere på Saudi-Arabias oppkjøp av Newcastle United, og hvorfor dette er såpass kontroversielt.
Gjestekronikk av Even Ranheim Karpuz | @evenkarpuz
Nok et tilfelle av sportswashing?
Newcastle United er på nippet til å bli solgt av Mike Ashley. Det er oppnådd en prinsipiell avtale om å selge klubben til et konsortium støttet av Saudi Arabia for 300 millioner pund, ifølge rapporter. Eieren blir trolig Mohammed Bin Salman. Avtalen avventer nå Premier League-godkjenning, med kontroller som for øyeblikket blir gjennomført. Det er spennende nyheter for Newcastle-supporterne som er frustrerte over hvordan Ashley har styrt klubben. De har rykket ned fra Premier League to ganger, og investeringen i troppen har vært minimal.
Mohammed bin Salman (til venstre) sammen med Brasils president, Jair Bolsonaro. Foto: José Dias
Hvem er Bin Salman?
Mohammed bin Salman ble født 31. august 1985, den eldste sønnen til daværende prins Salman bin Abdul Aziz Al Sauds tredje kone, Fahdah, bunt Falah bin Sultan.
Etter å ha oppnådd en bachelorgrad i jus ved King Saud University i hovedstaden Riyadh, jobbet han for flere statlige organer. I 2009 ble han utnevnt til spesialrådgiver for sin far, som tjenestegjorde som guvernør i Riyadh på den tiden. Mohammed bin Salmans fremvekst til makten begynte i 2013, da han ble utnevnt til sjef for domstolen, med rang som minister. Året før hadde faren blitt utnevnt til kronprins etter døden til Nayef bin Abdul Aziz.
Få mennesker utenfor Saudi-Arabia hadde hørt om Mohammed bin Salman før faren ble konge i 2015. Mohammed Bin Salman er nå Saudi-Arabias kronprins, og det rapporteres om at han skal være god for over 100 millarder kroner. Familien hans styrer regimet i Saudi-Arabia, og skal ha omkring 10 000 millarder kroner på bok. Mye tyder på at vi får se en lignende prosess i Newcastle, som Sheik Mansour har stått for i Manchester City.
Han har fått skryt fra flere vestlige ledere for noen av reformene han har innført i det konservative Gulf-riket, for eksempel ved å oppheve forbudet mot kvinner bak rattet.
Samtidig har han også blitt sterkt kritisert for å føre en krig i nabolandet Yemen som har forårsaket en humanitær katastrofe, startet en diplomatisk strid med Qatar som har delt Gulf Cooper-Council (GCC), og bidratt til strengere straffer for aktivister. Saudi Arabia har lenge vært kritisert for sine lover og regler.
Problematisk med klubbeiere fra Saudi Arabia?
Newcastle får etter alle solemerker eiere fra Saudi Arabia. Storklubbene Manchester City og Paris Saint Germain er klubber som har eiere fra det samme området, noe som har ført til sportslig suksess. Et kjapp klikk inn på Amnesty sine sider viser at Saudi Arabia er en av verstingene når det kommer til å følge menneskerettighetene.
Saudi-Arabia bryter en rekke menneskerettigheter som f.eks. ytring-, organisasjons-, og religionsfrihet, kravet om rettssikkerhet, forbudet mot tortur og forsvinninger, og diskriminering mot kvinner, migrantarbeidere og minoriteter. Her er bare noen av eksemplene de siste årene:
I 2015 ble en burmesisk kvinne slept gjennom gatene i Mekka av politiet. Hun var anklaget for å ha misbrukt og drept sin stedatter.For åpen scene ble hun holdt nede og halshugget. I følge Amnesty er mer enn 2000 mennesker henrettet i kongedømmet mellom 1985 og 2013.
Bloggeren Raef Badawi ble dømt til 1000 piskeslag, ti års fengsel og to millioner kroner i bot i mai i 2012 for å ha «fornærmet islam» ved å kritisere myndighetene og religiøse ledere. Pisking er en vanlig straffeform i Saudi Arabia, og Amnesty International rapporterte om mer enn 100 slike dommer i 2012.
I 2018 ble flere kvinnelige aktivister pågrepet. De aksjonerte for kvinnelig bilkjøring og mot vergesystemet som underlegger saudiske kvinner en mannlig verges kontroll. Amnesty la i november i fjor fram en rapport der vitner forteller om at flere av de fengslede kvinneaktivistene har blitt utsatt for tortur og seksuelle overgrep i fengsel. Flere av kvinnene skal ha blitt pisket, kledd nakne, utsatt for elektrosjokk og truet.
Dette er bare noen av eksemplene på brudd på menneskerettighetene i landet. Man kan jo spørre seg selv hvorfor vesten og USA ikke evner å gjøre noe med regimet? USA har lenge vært avhengig av oljeimport fra områdene, og har takket for oljen med å gi støtte til opprettholdelse av regimene. USAs president Donald Trump omtalte Saudi-Arabias kronprins som “en venn” i forkant av et møte mellom de to, og at USA og Saudi Arabia er “gode venner”.
St. James' Park, Newcastle Uniteds mektige hjemmebane. Foto: Brian Hargadon
Ikke bare Newcastle FC
Formålet med dette innlegget er ikke å kaste Newcastle som fotballklubb under bussen, men å gjøre folk bevisst på hva som ligger bak pengene som sprøytes inn i enkelte av klubbene i de største ligaene i Europa. Ikke bare dreier det som om klubbene. De største forbundene i verden lar seg også påvirke av pengene fra disse områdene. Den spanske supercupen i fotball skal de tre neste sesongene spilles i Saudi- Arabia. Verdensmesterskapet i fotball skal arrangeres i Qatar. Etihad forbindes stort sett med Manchester City, og ikke det nasjonale flyselskapet i Abu Dhabi. Det skumle med dette er at vi som tilhengere forbinder selskapene og landene med suksess i sport, og ikke de horrible forholdene til innbyggerne og arbeiderne i landene og selskapene. Pengene som sprøytes inn i sporten brukes til å kamuflere de faktiske forholdene i landene hvor klubbeierne regjerer.
Dette blir en form for sportswashing. Definisjonen på begrepet er “when a corrupt or tyrannical regime uses sport to enhance its reputation”. Saudi-Arabia har lenge blitt anklaget for å ha gjort det. De siste årene har de vært vertskap for arrangementer som WWE, Formel E, tenniskamp mellom Rafael Nadal og Novak Djokovic og sist tittelkampen mellom Anthony Joshua og Andy Ruiz Jr.
Idrett, penger og media fungerer som i en symbiose. Penger styrer idretten vår, noe som gjør at verdens rikeste personer kan være med å påvirke hvordan vår idrett styres og organiseres. Samtidig sitter det flere korrupte maktpersoner i ulike forbund, med politiske og økonomiske motiv heller enn sportslige. Dessverre er realiteten blitt at mange av idrettsklubbene er avhengige av investeringer fra disse rikingene for å opprettholde, eller forbedre, status både sportslig og økonomisk. Grovt sett har flere av klubbene valget mellom å mislykkes / gro fast, eller trumfe både etikk og moral for sportslig suksess. Slik som for eksempel Newcastle nå, men også Manchester City og Paris Saint Germain tidligere.
Håper dette innlegget får dere til å tenke! Kanskje ofrer du bloggeren Raef Badawi og en tanke, mens du sitter med en iskald juleøl og ser VM-finalen foran skjermen i desember 2022? Kanskje begynner du å tenke på den burmesiske kvinnen som ble halshugd på åpen gate, når du ser Mohammed bin Salman på St James' Park i 2021? Vi håper det!
Skrevet av Even Ranheim Karpuz
Hva er sportsvasking? Og hvorfor er Bin Salman så ille? Hør Frode Lia og Amnestys John Peder Egenæs diskutere det her:
Vil du vite mer om gulfstater som Saudi-Arabia? Midtøsten-forsker Charlotte Lysa belyser her: