Mads Skauge er doktorgradsstipendiat i (idretts)sosiologi med spesiell interesse for ungdom, trening, ulikhet, modernitet og idrettspolitikk. Denne uken forfattet han en Twitter-tråd i kjølvannet av vår ferske episode om VAR, som vi har fått lov til å gjengi her.
VAR forklart av FIFATV:
Takk til Pyro & Pivo for en av de beste VAR-debattene jeg har hørt så langt. For meg koker VAR ned til følgende 5 paradokser:
1) VAR skulle redusere antall avgjørende dommerfeil og gjøre fotballen mer rettferdig (i hvert fall implisitt). Mens det første antagelig delvis har lyktes, er fotballen neppe blitt mer rettferdig fordi VARs utgangspunkt er komplett umulig: Det skal ta alle avgjørende dommerfeil som er clear and obvious, men det finnes ingen objektiv og eksakt grense for hva som kvalifiserer til clear and obvious og hva som ikke gjør det.
Fotball er ikke svart-hvitt (selv om VAR forsøker å fremstille det slik). Dessuten, selv om VAR skulle bøte på kontroversielle dommeravgjørelser, har jeg inntrykk av at dommeravgjørelser diskuteres mer enn før (dømmingen er snarere blitt mer kontroversiell).
2) Når VAR-bussen likevel mener noe er clear and obvious og en ny avgjørelse skal fattes, impliserer det at enhver VAR-avgjørelse kunne vært tatt på 10 sekunder. Feilen skal jo være åpenbar.
3) Er det som er en clear and obvious error i slow motion nødvendigvis en klar feil i normal hastighet (er det første egentlig alltid representativt for det andre)?
4) Fotball består av sammenhengende rekker av situasjoner hvor den ene situasjonen glir over i og får konsekvenser for den neste. Et feildømt innkast kan i siste instans være helt avgjørende for kamputfallet (eller lede til en annen VAR-situasjon). Uansett hvordan man velger å løse problemet med i hvilken grad VAR skal ha tilbakevirkende kraft (hvor langt tilbake VAR skal gå i situasjonsrekken), blir det derfor i utgangspunktet prinsipielt galt.
5) En stor del av fotballens popularitet og elskverdighet er uttrykk for fotballens iboende natur: Både at fotball er for alle og spillets enkelhet (fotball kan i stor grad spilles på samme måte overalt og reglene er relativt lite kompliserte).
VAR er imidlertid først og fremst for TV-seerne som kan få dekkende informasjon om tingenes tilstand, mens stadion-publikummet fremmedgjøres.
VAR bidrar også til å skape større avstand i rammebetingelsene mellom topp- og breddefotballen: Til at elitens måte å gjennomføre fotballspillet på fjernes fra grasrota.
Episode 118 ligger ute nå.
Du kan høre Jesper Mathisen, Trym Hogner, Espen Ødemark og Morten Galåsen diskutere VAR her.