Hvorfor er ikke Kina bedre i fotball, egentlig? Bruker de for mye tid på kjøkkenet? Svaret på disse spørsmålene får du ikke i ukas mat- og fotballblogg.
Vi skal være ærlige: Valget falt på Kina utelukkende fordi vi hadde lyst til å lage vårruller forleden dag. Dette blir derfor en noe overfladisk tekst (i motsetning til de ti foregående innleggene) om dette mystiske landet i øst. Dersom du virkelig ønsker å lære noe om Kina og fotballen der, kan du jo høre denne og denne episoden om kinesisk fotball med Aleksander Losnegård.
Da jeg var veldig mye yngre, la oss si rundt 20 år, hadde jeg en teori om at en dag kom visse land, som på den tiden ikke var særlig gode i fotball, til å bli verdensledende. Et av disse var USA, som jeg mente det bare var et spørsmål om tid før begynte å virkelig satse på fotball. Og når USA bestemmer seg for å bli gode i en idrett, så blir de ikke bare gode, men gjerne best. Innbyggertallet, og forsåvidt generell demografi med masse innflyttere fra fotballgale land, samt folkets enorme konkurransementalitet, skulle sørge for dette. Men først måtte de ta sporten på alvor.
Det andre landet var selvfølgelig Kina. Her gjaldt de samme punktene, men kanskje med aller størst vekt på innbyggertallet. Når du har flere milliarder innbyggere, må du nødvendigvis produsere et utall dritbra spillere også, såfremt trenere, fasiliteter og generell satsing er på plass. Og da landets myndigheter begynte å spy ut milliarder for å hente mer eller mindre etablerte toppspillere til sin nye superliga, tenkte jeg at nu jävlar, nå skjer det.
Men så har ikke skjedd. Selv om det naturligvis vil ta mer enn 6-7 år å fostre frem gylne generasjoner med kinesiske fotballspillere, har jo - som vist i den andre linken lenger opp - Kinas vilje til å satse på fotball i et større perspektiv, mildt sagt avtatt. Sånt er det først og fremst Saudi-Arabia som driver med nå. Så de rundt tjue år gamle tesene mine om at omtrent nå ville USA og Kina være verdensledende i fotballen, har ikke slått til. Utrolig nok.
Så når jeg skal snakke om kinesisk fotball, går tankene mine vanligvis til kun én klubb og spiller, nemlig pre-pengedopede Manchester City og deres kinesiske førstelagsspiller Sun Jihai. Sun hadde riktignok et låneopphold i Crystal Palace et par år før han havnet i City, men det var hos de lyseblå han skulle bli den første øst-asiatiske spilleren til å score i Premier League, og den første kinesiske målscoreren i den gode, gamle UEFA-cupen. I Palace var han også lagkamerat med Fan Zhiyi, der de ble de to første kineserne til å spille i Premier League.
I motsetning til draktsalg- og sponsoravtalefremmende kjøp som Dong Fangzhuo til Manchester United, ble Sun Jihai, takket være spillet på banen, en minilegende i City. I løpet av seks års tid fikk han 130 kamper for klubben, men ble shippet ut omtrent akkurat idet emiratene gikk inn og endret klubben for alltid. Først havnet han i Sheffield United, før han året etter dro hjem til Kina og spilte for en rekke hjemlige klubber før han pensjonerte seg i 2016.
Når det gjelder ukas rett, er jo den også litt First Price-preget, i og med at vårruller ikke er en eksklusivt kinesisk rett. I tillegg er det jo ikke sååå mye verdt med en oppskrift, i og med at dette er noe du kan stappe hva du vil inn i og servere hvordan du vil. Her er imidlertid en variant som vi hadde brukbar suksess med. Vi brukte sopp, men de gjør seg utmerket med både kylling, skalldyr eller andre typer lik.
INGREDIENSER:
- vårrullplater
- glassnudler e.l.
- noe å tilsette smak med, gjerne en woksaus du liker
- gulrot, finhakket
- løk, finhakket
- hvitløk, knust eller finhakket
- valgfrie grønnsaker
- valgfritt protein
- 1 egg, pisket
- olje til steking
- sweet chili-saus til servering
SLIK GJØR DU:
1. Tin vårrullplatene på benken.
2. Kok/trekk nudlene som anvist på pakka. Sett til side.
3. Hakk og kutt grønnsakene dine og stek på medium (6 av 9, anyone?) varme i olje til du er fornøyd. Tilsett sopp, kjøtt eller annet og bland godt, stek til gjennomstekt og bland inn eventuell woksaus, soyasaus eller annet.
4. Sett ovnen på 225 grader.
5. Fyll vårrullene med nudler og annet fyll og rull tett. Bruk fingeren til å smøre litt pisket egg på slutten til å “lime” igjen. Legg på stekebrett. Her er en instruksjonsvideo til rulling.
6. Stek i ca. fem minutter, snu vårrullene, og stek i fem minutter til.
Server med sweet chili-saus, eller noe sterkere om du er djerv. Til denne retten smaker det godt med en kald pivo. Neste uke skal vi til den andre enden av samme kontinent, og lover en langt mer fargerik meny. Inntil da:
慢慢吃 !
Morten Galåsen
Støtt oss gjerne på Patreon om du liker det vi gjør, eller bruk pengene på shots på julebordet til jobben. Du kommmer uansett til å angre.